SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW
Składniki:
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- sól
Na zalewę:
- 2 litry wody
- 0,5 litra octu 10%
- 0,5 kg cukru
- 6 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno, solimy ok 2 łyżeczkami soli ,mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę ,solimy 1 łyżeczką soli ,mieszamy i odstawiamy również na 3 godziny.
w między czasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i również odstawiamy.
Po 3 godzinach, w garnku zagotowujemy składniki zalewy i wrzucamy kapustę, mieszamy i gotujemy
20 min.
Po tym czasie dorzucamy cebulę i marchewkę ,mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu solimy nasza sałatkę do smaku-( ja dodałam ok 3 łyżeczki soli).
Od razu przekładamy sałatkę do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez ok 20 min, lub tradycyjnie w garnku z wodą ok 15 min.
Smacznego!!