E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW

Składniki:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • sól

Na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 0,5 litra octu 10%
  • 0,5 kg cukru
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy drobno, solimy ok 2 łyżeczkami soli ,mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę ,solimy 1 łyżeczką soli ,mieszamy i odstawiamy również na 3 godziny.

w między czasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i również odstawiamy.

Po 3 godzinach, w garnku zagotowujemy składniki zalewy i wrzucamy kapustę, mieszamy i gotujemy

20 min.

Po tym czasie dorzucamy cebulę i marchewkę ,mieszamy i gotujemy jeszcze 10 min. Na końcu solimy nasza sałatkę do smaku-( ja dodałam ok 3 łyżeczki soli).

Od razu przekładamy sałatkę do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez ok 20 min, lub tradycyjnie w garnku z wodą ok 15 min.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 1 =