E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
Bez kategoriiKOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

CUKINIA ZAPIEKANA PO MEKSYKAŃSKU W WERSJI WEGE

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 2 mniejsze cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/3 łyżeczki kuminu, słodkiej papryki oraz wędzonej, szczypta ostrej papryki
  • 1 pomidor (250 g)
  • 1 mała puszka mix kukurydzy i czerwonej fasolki
  • 100 g mozzarelli tartej

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Cukinie przekroić wzdłuż na 2 części. Łyżeczką wybrać środek, pozostawiając łódeczki z cukinii o grubości ok. 1 cm. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wydrążony miąższ posiekać na desce.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię na oliwę i zeszklić co chwilę mieszając.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a po chwili wydrążony miąższ z cukinii. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i smażyć co chwilę mieszając aż powstanie sos i nadmiar soku odparuje, przez ok. 3 minuty.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką, wymieszać i podgrzać. Całość doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Otrzymany farsz wyłożyć do łódeczek z cukinii i wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec bez przykrycia.
  • Po upieczeniu posypać mozzarellą i piec jeszcze przez 1 – 2 minuty aż ser się rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 4 =