BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Z kiełbasą, boczkiem i koncentratem pomidorowym (lub passatą)
SKŁADNIKI
4 PORCJE, PO 290 KCAL
- 1 mała główka młodej kapusty (lub 1/2 większej)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g boczku parzonego lub podwędzanego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250 g kiełbasy wiejskiej
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 listek laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 1/2 szklanki passaty)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE
- Z kapusty wykroić głąb, liście umyć i poszatkować.
- Do szerokiego garnka wlać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i podsmażyć 5 minut na małym ogniu aż lekko się zrumieni.
- Dodać drugą łyżkę oleju, posiekaną w kosteczkę cebulę i dalej podsmażać aż cebula się zeszkli.
- Dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz startą marchewkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Dodać posiekane liście kapusty, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i zagotować.
- Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy lub passatę.
- Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Wlać dwie łyżki wywaru z kapusty na patelnię, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek.
PROPOZYCJA PODANIA
młode ziemniaki / pieczywo