E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Z kiełbasą, boczkiem i koncentratem pomidorowym (lub passatą)

SKŁADNIKI

 4 PORCJE, PO 290 KCAL
  • 1 mała główka młodej kapusty (lub 1/2 większej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g boczku parzonego lub podwędzanego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 1/2 szklanki passaty)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku

    PRZYGOTOWANIE

    • Z kapusty wykroić głąb, liście umyć i poszatkować.
    • Do szerokiego garnka wlać łyżkę oleju, dodać pokrojony boczek i podsmażyć 5 minut na małym ogniu aż lekko się zrumieni.
    • Dodać drugą łyżkę oleju, posiekaną w kosteczkę cebulę i dalej podsmażać aż cebula się zeszkli.
    • Dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę oraz startą marchewkę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
    • Dodać posiekane liście kapusty, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wymieszać, przykryć i zagotować.
    • Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy lub passatę.
    • Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Wlać dwie łyżki wywaru z kapusty na patelnię, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek.

    PROPOZYCJA PODANIA

    młode ziemniaki / pieczywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

44 − 39 =