E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki

Nadzienie
  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g pieczarek
  • sól, zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
Naleśniki, 10 szt.
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Panierka i smażenie
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Nadzie​nie
  • Grzyby wypłukać w chłodnej wodzie, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i odstawić do namoczenia na całą noc lub na kilka godzin.
  • Wylać wodę z moczenia grzybów, wlać świeżą w ilości 1 szklanki, posolić i gotować przez ok. 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby drobno posiekać na desce.
  • Kapustę odcisnąć z soku i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Wlać dodatkowa 1 szklankę wody lub bulionu, dodać listek laurowy i ziela angielskie i gotować pod przykryciem, aż do miękkości przez ok. 40 minut.
  • Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.
  • Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • Cebulę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty.
  • Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i odparować na patelni co chwilę mieszając. Dodać 2 łyżki oleju i smażyć przez kilka minut w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i posiekać, dodać do kapusty.
  • Kapustę doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zagotować.
Naleśniki
  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Nadzienie dzielimy na 10 części i smarujemy nim 10 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy lub składamy całego naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle ile akurat nam potrzeba.
Panierka i smażenie
  • Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym  po około 2 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

59 − 58 =