E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

NALEŚNIKI ZAPIEKANE PO MEKSYKAŃSKU

SKŁADNIKI

 8 – 10 SZTUK

  • 8 – 10 naleśników
  • 350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

FARSZ

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

SOS POMIDOROWY

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować naleśniki

FARSZ

  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
  • Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
  • Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

SOS POMIDOROWY

  • Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.

ZAPIEKANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
  • Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.

WSKAZÓWKI

Zamiast naleśników sprawdzą się tutaj tortille.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

21 + = 29