POLĘDWICZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI

 4 PORCJE, PO 390 KCAL

  • 1 polędwica wieprzowa ok. 450 g
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub brandy lub whisky*
  • ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • ok. 2 – 3 łyżek sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  • Polędwicę opłukać i osuszyć, odciąć białą błonę na boku. Mięso pokroić ukośnie na 1 cm plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do małego garnka, wlać alkohol i zagotować. Po minucie gotowania odstawić z ognia.
  • Rozgrzać dużą patelnię z pokrywą lub rondel z grubym dnem. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Gdy olej będzie już gorący układać plasterki mięsa i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor. W międzyczasie doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Wlać gorącą wodę i sos sojowy, dodać pieprz cayenne. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut, do miękkości mięsa, w międzyczasie 1 – 2 razy mięso przewrócić.
  • Zdjąć pokrywę, dodać suszone pomidory wraz z płynem z gotowania i wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać potrząsając patelnią i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posypać przez sitko mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i posypać posiekaną natką pietruszki.

PROPOZYCJA PODANIA

  • makaron /ryż/ ziemniaki / pieczywo
  • surówka / sałata z gęstą śmietaną i szczypiorkiem

WSKAZÓWKI

* można pominąć i użyć wody w wersji bezalkoholowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

42 − = 39