Kotlety ziemniaczane – bardzo smaczne danie.
Składniki;
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 1 duża cebula – 200 g
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- garść siekanego szczypiorku lub pietruszki
- przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu
Panierka i smażenie
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie;
Około 1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy.
Miedzy czasie przygotowujemy cebulkę posiekana drobno i delikatnie przesmażoną na patelni.
Jak już Ziemniaki się ugotowały, studzimy i ugniatamy na spójną masę. Dodajemy cebulkę zeszkloną, przyprawy, jajko, mąkę i zioła wraz z szczypiorkiem czy natką pietruszki.
Potem panierujemy w bułce tartej i obsmażamy na brązowy kolor.
Można podawać z sosem pieczarkowym lub innym ulubionym.
Smacznego!