Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

Kotlety ziemniaczane – bardzo smaczne danie.

Składniki;

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • 1 duża cebula – 200 g
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • garść siekanego szczypiorku lub pietruszki
  • przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Panierka i smażenie

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie;

Około 1 kg ziemniaków obieramy i gotujemy.

Miedzy czasie przygotowujemy cebulkę posiekana drobno i delikatnie przesmażoną na patelni.

Jak już Ziemniaki się ugotowały, studzimy i ugniatamy na spójną masę. Dodajemy cebulkę zeszkloną, przyprawy, jajko, mąkę i zioła wraz z szczypiorkiem czy natką pietruszki.

Potem panierujemy w bułce tartej i obsmażamy na brązowy kolor.

Można podawać z sosem pieczarkowym lub innym ulubionym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.