KOTLETY Z BOBU
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 300 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
- 2 jajka
- 5 łyżek panierki panko lub bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy extra
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 1/2 szklanki posiekanej młodej cebuli (lub szczypiorku)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka tahini, szczypta kminu rzymskiego
- do smażenia: np. olej kokosowy, masło klarowane lub olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
- Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 – 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały).
- Odcedzić, obrać z łupinek i odmierzyć 300 g.
- W większej misce wymieszać 1 jajko z 4 łyżkami panierki lub bułki tartej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, miętę i posiekaną cebulką.
- Dodać obrany bób, rozgnieść go widelcem (niekoniecznie dokładnie) i połączyć ze składnikami w misce. Można też dodać tahini i kmin
- Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie obtoczyć w pozostałej łyżce panierki.
- Usmażyć na oleju z dwóch stron (krótko, na złoty kolor). Podawać z tzatziki lub jogurtem z miętą (przepis poniżej).
PROPOZYCJA PODANIA
- Tzatziki lub
- jogurt z ogórkiem i miętą: 400 ml jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 posiekanymi i obranymi ogórkami gruntowymi, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętymi przez praskę, posiekaną miętą, solą i pieprzem do smaku